Dieta Dukana w świetle badań opinii publicznej

Według najświeższych Badań Instytutu Opinii Publicznej we Francji, dotyczących stosowania diety proteinowej, wynika, że osoby u których nastąpiła stabilizacja wagi po kuracji odchudzającej, zauważają przeważnie bardzo pozytywny wpływ diety na swój organizm.

Zatem dieta Dukana została oceniona bardzo dobrze przez ankietowane osoby. Badania wykazały, że średnia długość trwania diety u ankietowanych, była krótka, czyli wynosiła ok. 2,5 miesiąca, tak więc niemożliwe byłoby wystąpienie niedoborów mikroelementów i witamin u tych osób. Dieta jest, jak najbardziej rekomendowana przez te osoby, gdyż znacznie sprzyjała podniesieniu poziomu satysfakcji, zwłaszcza, gdy dwa zasadnicze elementy fazy stabilizacji były ściśle przestrzegane. Spośród ponad 1000 osób uwzględnionych w ankiecie, 53% z nich konsultowało się z lekarzem, w trakcie całego procesu diety proteinowej. 92% lekarzy pozytywnie wyraziło się o diecie, przy czym 68% lekarzy bardzo przychylnie zaopiniowało klientom dietę wysokobiałkową przed kuracją. Natomiast w trakcie i po kuracji, wskaźnik przychylności wzrósł już do 77% – 84%. Według nich ten system żywieniowy może stać się skuteczną bronią w walce z nadwaga i otyłością. Badania kontrolne przeprowadzone już w fazie stabilizacji wykazały u 53% ankietowanych znaczną poprawę stanu zdrowia, u 6% wskazywały na pogorszenie kondycji zdrowotnej. Diagnostyka badań przedstawia się pozytywnie, m.in. poziom lipidów – cholesterolu, czy trójglicerydów, u 88% badanych poprawił się (51%) lub pozostał bez zmian. Stężenie glukozy we krwi/ hemoglobiny wykazały w 92% przypadkach poprawę (38%) lub stan bez zmian dla zdrowia. Próby wątrobowe uległy poprawie w 17%. Analiza moczu wykazała, że kondycja nerek nie uległa zmianie, ale też u 3% osób zaobserwowano pogorszenie ich pracy. Czy badania te były obiektywne, czy jedynie sporządzone na potrzeby marketingu tej diety? Pewne jest jedno. Osoby o nienadwyrężonej kondycji fizycznej, zdrowe, młode, o dobrych, niewzbudzających wątpliwości wynikach morfologii krwi, badań moczu, próbach wątrobowych, mogą pozwolić sobie na taka dietę, bez ujemnego wpływu na ich kondycję zdrowotną. W każdej diecie trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem i umiarem. Każda nadgorliwość, prędzej, czy później spotykać się może z niepożądanymi skutkami.

Osoby, które chudną zdrowo, intuicyjnie podchodzą do diety, modyfikując czasem jej skład o pozytywne dla zdrowia składniki, rzadziej cierpią na jej uboczne skutki. Badania kliniczne przeprowadzone na osobach, które poddały się diecie proteinowej potwierdzają bezpieczeństwo diety, jej wysoką skuteczność i nienadwyrężającą zdrowia restrykcyjność. Taka metoda odchudzania niesie za sobą również pozytywne aspekty, jeżeli chodzi o nastrój i stan psychiczny osób na diecie. Dieta proteinowa poprawia samopoczucie (uwalniane są podczas jej stosowania m.in. hormony szczęścia) oraz zwiększa energię witalną, w późniejszych fazach stosowania kuracji.

No Comments »

dietetyk on Czerwiec 26th 2013 in Dieta dukana