Dieta Dukana w badaniach dr Cambella

Od pewnego czasu na łamach wielu publikacji naukowych, zaczęto kwestionować zasadność diety Dukana. Choć tysiącom ludzi udało się w przeciągu dość krótkiego okresu schudnąć, to jednak nie wiadomo, czy zastosowana dieta wysokoproteinowa nie spowoduje w odległej przyszłości komplikacji zdrowotnych, które będą echem nadmiaru spożycia protein.

Gorliwych przeciwników spożywania białek jest już wielu. Zalicza się do nich również m.in. dr Collin Cambell oraz jego syn, którzy 6 lat temu opublikowali wyniki badań dotyczących diety współczesnych cywilizacji, porównali je i uzyskali dość szokujące wnioski. W Stanach Zjednoczonych publikacja opisująca badanie chińskie, została sprzedana w nakładzie 500 000 egzemplarzy. Dodatkowo książka o nowoczesnych zasadach żywienia, dotarła do bardzo szerokiej rzeszy czytelników także w Europie. Głównym spostrzeżeniem autorów, opartym na kilkudziesięciu latach badań naukowych, był fakt, iż produkty odzwierzęce mogą powodować szereg chorób cywilizacyjnych, które nękają głównie mieszkańców krajów wysokorozwiniętych – cywilizacji Zachodu. Takie bardzo empiryczne podejście do zagadnień żywienia, chcieli oni przekazać swoim czytelnikom. Dieta cywilizacji zachodnich oparta jest w szczególności na żywności odzwierzęcej: mięsie, mleku i nabiale. Dr Cambell obala ten mit, któremu wierzył również on na początku swej drogi w zawodzie dietetyka. Okazało się bowiem, że mleko, produkty nabiałowe, mięso nie tylko zdrowia i witalności nie zapewniają, ale również, co najbardziej wstrząsające, mogą powodować procesy nowotworzenia, a także być przyczyną chronicznych schorzeń tj. choroby układu krążenia, autoimmunologiczne choroby, w tym cukrzyca typu I. Na podstawie wielu badań i obserwacji, które powstawały przy współpracy z najważniejszymi ośrodkami badawczymi, mógł wnioskować, że wysoka zachorowalność na raka jelita grubego, prostaty, czy raka piersi i jajników, spowodowana jest również wysokim spożyciem produktów odzwierzęcych.

Bardzo ciekawe są wyniki badań, potwierdzające, że wysokiemu wskaźnikowi zapadalności na raka prostaty, sprzyja spożywanie przez mężczyzn produktów mlecznych. Badania laboratoryjne pokazały, że spożycie nabiału powoduje znaczny wzrost stężenia hormonu wzrostu IGF-1. Hormon ten stymulowany zwiększoną podażą białka zwierzęcego powoduje nadmierne tworzenie się nowych komórek ciała, bez zrównoważonego usuwania z organizmu starych komórek. Taki proces sprzyja powstawaniu „foci” ognisk nowotworowych. Dodatkowo nabiał przez wysoką zawartość wapnia i fosforu, hamuje produkcję naturalnej fizjologicznej supernaładowanej witaminy D, bardzo ważnego czynnika antynowotworowego, co jednocześnie sprzyja tworzeniu się patologicznych zmian w organizmach, szczególnie mężczyzn. Wyniki wszystkich badań dr Cambell konfrontuje z dietą osób spożywających nieprzetworzoną żywność pochodzenia roślinnego.To pozwoliło na uzyskanie bardzo klarownych wniosków. Mianowicie osoby spożywające nieprzetworzoną żywność roślinną, cieszą się doskonałymi wynikami badań, daleko odbiegającymi od zatrważających wyników społeczności krajów wysokorozwiniętych. Tę pozycję naukową warto przeczytać, aby uświadomić sobie, że problemy zdrowotne nękające współczesne, rozwinięte cywilizacje być może płyną ze sposobu, w jaki się odżywiają. To znów pozwala uzmysłowić sobie, jak ważnym czynnikiem prewencyjnym jest właściwa dieta. Wielu z nas o tym po prostu zapomina, a wybór naszej drogi ku zdrowiu zależy od nas samych.

No Comments »

dietetyk on Czerwiec 26th 2013 in Dieta dukana