Dieta Dukana a stan układu ruchu

Duża ilość białka w diecie, wręcz jego nadmiar w postaci białka mięsa, ma duży wpływ na powstawanie wielu chorób tj. raka jelita grubego (poprzez wzmożony tu rozwój bakterii gnilnych), chorób serca, czy zwyrodnień stawów.

Nadmiar białka pochodzącego z mięsa, może wpływać na podwyższoną nerwowość, wzrost ciśnienia tętniczego, czy bezsenność. Odpowiedź na pytanie, czy dieta Dukana przyczynia się do wielu chorób układowych i zwyrodnienia stawów, brzmi: tak, ale w przypadku nieumiejętnego jej stosowania.Ryzyko pojawienia się osteoporozy w późniejszym wieku wiąże się z obecnością bardzo dużego stężenia mocznika ,  ubocznego produktu przemiany aminokwasów. To z kolei wpływa na organizm zakwaszająco. Z kości wówczas uwalniana jest duża ilość wapnia, co jest reakcją obronną organizmu, mającą na celu neutralizację zakwaszenia ustrojowego. Skutkiem tego jest ujemny bilans wapniowy i podwyższona resorpcja wapnia w kościach. Nadmiar kwasów uwalniających się w wyniku trawienia białka, niszczy powoli lecz sukcesywnie tkankę kostną. W związku, z tym kości tracą na masie, stają się bardziej kruche. Efektem jest osteoporoza. Kwasy pochodzące z produktów roślinnych są szybko neutralizowane przez dwuwęglany w kościach. Zatem nie zagrażają ich kondycji. Ponadto warto uważać na jakość kupowanego przez nas mięsa, gdyż wielu producentów faszeruje je m.in. antybiotykami i hormonami, które potem trafiają do naszego organizmu.

No Comments »

dietetyk on Luty 18th 2014 in Dieta dukana